Novosti

U dubokoj žalosti želimo objaviti, da je diplomirana biologinja Tatjana Kniewald preminula 4. svibnja 2024..

Tatjana Kniewald bila je izuzetna osoba u svijetu reprodukcije biomedicine. Rođena, 20.05.1945. u Osijeku, nakon završene gimnazije upisuje eksperimentalnu biologiju na PMFu u Zagrebu. Studij nastavlja na bečkom sveučilištu, a diplomira na Friedrich-Aleksander Univ. Erlangen u Nürnbergu.

Na sveučilišnoj Klinici za ženske bolesti Erlangen bila je kao biologinja odlučujući dio tima pod vodstvom prof.dr. Siegfried Trotnowa, a zajednički rad bio je okrunjen rođenjem prve bebe u Njemačkoj metodom izvan tjelesne oplodnje 16.04.1982. Njezin rad i ekspertiza odlučujuće su pridonijeli tom uspijehu. Ta beba slavila je nedavno svoj 42. rođendan.

Tatjana Kniewald bila je angažirana i na izučavanju i razvoju tehnologije krioprezervacije. U suradnji s drugim znanstvenicima pridonijela je razvoju tehnologije kojom je omogućena pohrana jajnih stanica, spermija i ranih embrija.

Prvog siječnja 1986. zajedno s još dva ginekologa osnovala je prvi privatni IVF Centar u Würzburgu što predstavlja ogroman iskorak u svijetu izvan tjelesne oplodnje. Do svibnja 2005. vodila je svoj vlastiti laboratorij za reprodukcijsku biologiju u privatnoj klinici u Bawarskom gradiću Prien am Chiemsee.

Tijekom njezine izuzetne karijere pomagala je pri organizaciji i startu u više od 25 centara za izvantjelesnu oplodnju. Nebrojenim parovima pomogla je u njihovoj praiskonskoj želji za roditeljstvom. Njezina odanost i strast prema poslu te njezino široko znanje promjenilo je život mnogih parova. Tatjana Kniewald bila je počasni član Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

Žalimo s brojnim kolegama, obitelji i prijateljima za jednom izuzetnom ženom čije će nam životno djelo ostati nezaboravno.

Počivala u miru.

Članice i članovi Hrvatskog društva kliničkih embriologa